Святкуємо Маковея – Медовий спас


Святкуємо Маковея – Медовий спас


14.08.2010 р.

Сьогодні, 14 серпня, українці святкують Маковея - Медовий спас. Ним починається Успенський пост, який йде перед одним з найбільших релігійних свят - Успінням Пресвятої Богородиці, його святкують 28 серпня.

В Україні склалися свої традиції святкування Маковея. В цей день в храмах освячують букети з трав та квітів - "маковійчики". Здавна вважається: якщо не освятити квіти на Маковея, то не буде квітнути господарство.

На Медовий спас на святковому столі мають бути калачики з маком і кутя з пшениці нового врожаю. Також цей день - свято для пасічників, вони освячують мед. За ще однією традицією, цього дня освячують і воду у водоймах. За переказами, той, хто вмиється такою водою, виліковується від хвороб.

За стародавнім звичаєм віруючі приносять в храми мед для освячення. Традиція ця пов'язана з древнім звичаєм - перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим. Як добрі господарі, накривши святковий стіл, чекають приходу гостей, так і віруючі чекають церковного благословення на куштування меду, тим більше, що мед - один з найсмачніших та найкорисніших пісних продуктів.

Перед тим, як освячувати мед, слід переконатися в його належній якості. Фахівці кажуть про два способи визначення якості меду.

Перший - переливання. Потрібно зачерпнути мед ложкою і перелити його в іншу ємність, тримаючи ложку вище. Якщо мед ллється тонкою, рівною, неперервною ниткою, то він досить добре приготований. Можна також перевернути ложку кілька разів: добрий мед не стікає з ложки, а «намотується» на неї.

Другий спосіб - вмочити в краплю меду простий олівець. Якщо вона стемніє від графіту, значить мед не якісний.

Справжній мед легко розтирається між пальцями і впитується в шкіру, чого не скажеш про підробку, яка при розтиранні залишає на шкірі грудочки.

Коли мед вибраний і освячений, можна приступити і до приготування пісних продуктів на радість усій родині.




Залишити коментар



Ми щиро сподіваємось, що всі Ваші мрії ми втілимо у життя!